Finlanda Marrë më 8 shtator 2022. ^ "Språk i Finland" [Gjuha në Finlandë]. Institute for the Languages of Finland (në suedisht) ...
Kjo është dendësia e tretë më e ulët e popullsisë së çdo vendi evropian, pas atyre të Norvegjisë dhe Islandës, dhe dendësia më e ulët e popullsisë nga çdo vend anëtar i Bashkimit Evropian. Popullsia e Finlandës ka qenë gjithmonë e përqendruar në pjesët jugore të vendit, një fenomen që u bë edhe më i theksuar gjatë urbanizimit të shekullit të 20-të. Dy nga tre qytetet më të mëdha në Finlandë ndodhen në zonën metropolitane të Helsinkit të Madh—Helsinki dhe Espoo. [25] Në qytetet më të mëdha të Finlandës, Tampere mban vendin e tretë pas Helsinkit dhe Espoo, ndërsa Vantaaja fqinje e Helsinkit është e katërta. Qytete të tjera me popullsi mbi 100, 000 janë Turku, Oulu, Jyväskylä, Kuopio, dhe Lahti.
Duke filluar me Paavo Haavikko, poezia finlandeze adoptoi modernizmin. Përveç Kalevala të Lönrot dhe Waltari, Tove Jansson, më e njohur si krijuesja e Moomins, është shkrimtarja finlandeze më e përkthyer;[49] librat e saj janë përkthyer në më shumë se 40 gjuhë. [50] Sauna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Një saunë e tymit në Enonkoski, Savonia Jugore Dashuria e finlandezëve për saunat në përgjithësi lidhet me traditën kulturore finlandeze në botë. Sauna është një lloj banjosh me avull të thatë që praktikohet gjerësisht në Finlandë, e cila është veçanërisht e dukshme në traditën e fortë rreth Midsummer dhe Krishtlindjeve.
HB Chelghoum Laid U21 vs NC Magra U21 drejtëpërdrejt 6 maj 2022 — 2022/05/06; kohë: 07:29:00; Stadiumi: -. HB Chelghoum Laid U21 vs NC Magra U21 rezultati i drejtpërdrejtë (dhe transmetimi i drejtpërdrejtë i ...
(((transmetim i drejtpërdrejtë*))) Armenia U21 Shqipëria U21 [Sporti!!] Mali i Zi U21 Shqipëria U21 drejtpërdrejt falas 20 Mali i Zi U21 Shqipëria U21 drejtpërdrejt falas 20 nëntor 2022. Finlanda, Shqipëria, Mali i Zi ...
Në një krahasim të OECD në vitin 2004, prodhimi i teknologjisë së lartë renditej i dyti me radhë, pas Irlandës. Sidoqoftë, shërbimet e diturisë intensive u renditën më të voglat dhe sektorët e rritjes së ngadalshme, sidomos agrikultura dhe teknologjia e ulët, u renditën të dytat. Investimet ishin më të vogla se që ishte parashikuar. [21]. Një numër i konsiderueshëm i inxhinierëve të trajnuar dhe profesionistë të tjerë banojnë në Finlandë, duke prodhuar kështu kompani lidere në Botë.
Runeberg (The Tales of Ensign Stål) dhe Zachris Topelius. Pasi Finlanda u bë e pavarur, pati një rritje të shkrimtarëve modernistë, më e famshmja poetja suedisht-folëse Edith Södergran. Autorët finlandisht-folës eksploruan tema kombëtare dhe historike. Më të famshmit prej tyre ishin Frans Eemil Sillanpää, i cili u nderua me Çmimin Nobel për Letërsi në vitin 1939, romancieri historik Mika Waltari dhe Väinö Linna me trilogjinë e tij Ushtari i Panjohur dhe Nën Yllin e Veriut.
[[transmetim i drejtpërdrejtë!!!]] Laçi Partizani Tirana 2022 3 ... U21 Beker Pro League, Group A U21 Beker Pro League, Group B U21 Beker Pro 2022 in Albania: League 1 on livescore.bz. KF Laci vs Partizani Tirana: head ...
Kjo e shtyu Elias Lönnrot të mblidhte poezi popullore finlandeze dhe kareliane dhe t'i rregullonte dhe botonte si Kalevala, epika kombëtare finlandeze. Epoka pa një rritje të poetëve dhe romancierëve që shkruanin në finlandisht, veçanërisht shkrimtari kombëtar i Finlandës, Aleksis Kivi (Shtatë Vëllezërit), Minna Canth, Eino Leino, dhe Juhani Aho. Shumë shkrimtarë të zgjimit kombëtar shkruan në suedisht, si poeti kombëtar J. L.
(TRANSMETIM TELEVIZIV<) Shqipëria U21 Rumania U21 12 sht 2023 — (TRANSMETIM TELEVIZIV<) Shqipëria U21 Rumania U21 drejtpërdrejt falas 12 shtator 2023 3 ditë më parë — [ONLINE-] Kosova Rumania ...
Marrë më 6 mars 2019. ^ "Trajneri Bushi: Skuadra e kompletuar karshi Spanjës duhet të tregojmë shumë kujdes! ". fshf. org. Federata Shqiptare e Futbollit. 31 gusht 2018. Marrë më 31 gusht 2018. ^ "U21/Shqipëria humbet miqësoren në Itali". 11 shtator 2018. Marrë më 11 shtator 2018. ^ "Kombëtarja U-21/Trajneri Alban Bushi shpall listën e lojtarëve për ndeshjet zyrtare me Spanjën dhe Estoninë". 5 tetor 2018. Marrë më 5 tetor 2018. ^ "Panuçi nuk e aktivizoi, talenti Vrioni rikthehet te Shpresat.
Gjuhët më të mëdha të emigrantëve janë rusishtja (1. 6%), estonishtja (0. 9%), arabishtja (0. 7%), anglishtja (0. 5%) dhe somalishtja (0. 4%). [47] Anglishtja studiohet nga shumica e nxënësve si lëndë e detyrueshme që nga klasa e parë (në moshën shtatëvjeçare), më parë nga klasa e tretë ose e pestë, në shkollën gjithëpërfshirëse (në disa shkolla mund të zgjidhen gjuhë të tjera në vend të tyre). Gjermanishtja, frëngjishtja, spanjishtja dhe rusishtja mund të studiohen si gjuhë të huaja të dyta që nga klasa e katërt (në moshën 10 vjeçare; disa shkolla mund të ofrojnë mundësi të tjera). [48] Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Letërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Vizatimi i Mikael Agricola nga Albert Edelfelt (1854-1900) Finlandishtja e shkruar mund të thuhet se ka ekzistuar që kur Mikael Agricola përktheu Testamentin e Ri në finlandisht gjatë Reformës Protestante, por pak vepra të dukshme letrare u shkruan deri në shekullin e 19-të dhe fillimin e një Lëvizjeje Romanticizimi Kombëtare Finlandeze.
(SHIKONI>) Shqipëria Polonia transmetim i drejtpërdrejtë 10 sht 2023 — Transmetim i drejtpërdrejtë##] Polonia U21 Kosova U21 drejt6 orë më parë Shqipëria Armenia drejtpërdrejt 19 nëntor 2022 19 nën. Shqipëria ...
[6][note 1] Pas Revolucionit Rus të vitit 1917, Finlanda shpalli pavarësinë nga Rusia. Në vitin 1918, shteti i ri u nda nga Lufta Civile Finlandeze. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Finlanda luftoi Bashkimin Sovjetik në Luftën e Dimrit dhe Luftën e Vazhdimit, dhe Gjermaninë Naziste në Luftën e Laplandës. Më pas humbi pjesë të territorit të saj, por ruajti pavarësinë e saj. Finlanda mbeti kryesisht një vend agrar deri në vitet 1950. Pas Luftës së Dytë Botërore, ajo u industrializua me shpejtësi dhe zhvilloi një ekonomi të përparuar, ndërkohë që ndërtoi një shtet të mirëqenies së gjerë të bazuar në modelin nordik; Vendi shpejt gëzoi një prosperitet të gjerë dhe të ardhura të larta për frymë.
RPNA Community Benefits Coalition 12 sht 2023 — [TRANSMETIM I DREJTPËRDREJTË! ] Shqipëria U21 Rumania U21 dre[TV DREJTPËRDREJT]] Republika Çeke Shqipëria 2022 07. 09. 2023 Republika Çeke...
[13] Rajonet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Finlanda përbëhet nga 19 rajone (maakunta). Qarqet drejtohen nga këshillat e qarkut të cilët shërbejnë si forume bashkëpunimi për komunat e një qarku. Detyrat kryesore të qarqeve janë planifikimi rajonal dhe zhvillimi i sipërmarrjes dhe arsimit. Përveç kësaj, shërbimet shëndetësore publike zakonisht organizohen në bazë të qarqeve. Këshillat e qarkut zgjidhen nga këshillat bashkiakë, ku secila bashki dërgon përfaqësues në proporcion me popullsinë e saj. Përveç bashkëpunimit ndërkomunal, i cili është përgjegjësi e këshillave të qarkut, çdo qark ka një Qendër shtetërore të Punësimit dhe Zhvillimit Ekonomik, e cila është përgjegjëse për administrimin vendor të punës, bujqësisë, peshkimit, pylltarisë dhe çështjeve të sipërmarrjes. Historikisht, qarqet janë ndarje të provincave historike të Finlandës, zona që përfaqësojnë dialektet dhe kulturën lokale më saktë.
Relander (1925–1931), P. E. Svinhufvud (1931–1937), Kyösti Kallio (1937–1940), Risto Ryti (1940–1944), C. G. Mannerheim (1944–1946), J. Paasikivi (1946–1956), Urho Kekkonen (1956–1982), Mauno Koivisto (1982–1994), Martti Ahtisaari (1994–2000), dhe Tarja Halonen (2000–2012). Parlamenti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Salla e seancave e Parlamentit të Finlandës Parlamenti njëdhomësh i Finlandës prej 200 anëtarësh ushtron autoritetin suprem legjislativ në vend. Mund të ndryshojë kushtetutën dhe ligjet e zakonshme, të shkarkojë kabinetin dhe të anashkalojë veton presidenciale. Aktet e tij nuk i nënshtrohen shqyrtimit gjyqësor; kushtetutshmëria e ligjeve të reja vlerësohet nga komisioni ligjor kushtetues i parlamentit. Parlamenti zgjidhet për një mandat katër vjeçar duke përdorur metodën proporcionale D'Hondt brenda disa zonave zgjedhore me shumë mandate përmes zonave me shumë anëtarë të listës më të hapur.
Megjithatë, Presidenti mbetet përgjegjës për marrëdhëniet e jashtme të Finlandës, duke përfshirë luftën dhe paqen, por duke përjashtuar çështjet që lidhen me Bashkimin Evropian. Për më tepër, Presidenti ushtron komandën supreme mbi Forcat e Mbrojtjes Finlandeze si komandant i përgjithshëm. Gjatë ushtrimit të kompetencave të tij/saj të jashtme dhe të mbrojtjes, Presidentit i kërkohet të konsultohet me Qeverinë Finlandeze, por këshilla e Qeverisë nuk është e detyrueshme. Përveç kësaj, Presidenti ka disa kompetenca rezervë të brendshme, duke përfshirë autoritetin për të vënë veton ndaj legjislacionit, për të dhënë falje dhe për të emëruar disa zyrtarë publikë.
[[TRANSMETIM TELEVIZIV###]*] Kosova U21 Gjermania U21 12 sht 2023 — [TRANSMETIM TELEVIZIV###]*] Kosova U21 Gjermania U21 transmetim i drejtpërdrejtë 2022 12 shtator 2023 3 ditë më parë — (online-) Polonia U21 ...
Kjo pjesë e rruzullit në botën e Mesdheut (si duket edhe më gjerë), nuk ka pasur ndonjë emërtim të posaçëm deri në kohërat e reja (shekulli XIX). Në përgjithësi këto vise kanë hyrë në pjesën e vendeve veriore, Skandinavisë apo më vonë edhe Rusisë. Perandori rusë, Aleksandri I, për herë të parë këto vise i bashkon në një truall i ngjeshur në vitin 1808;Duka i Madh i Finlandës. Pas revolucionit bolshevik në Perandorinë Ruse kjo krahinë u shpall e pavarur. Bolshevikët e pranojnë shpalljen e saj më 6 dhjetor 1917 dhe nënshkruajnë ndarjen e kufirit.
Botërori nis pasnesër, pjesëmarrësit, grupet dhe sistemi i 23 gush 2023 — E: Gjermania, Finlanda, Australia, Japonia. F: Sllovenia, Kepi i TRANSMETIMI ONLINE DREJTPËRDREJTË. Direkt online: Zvicra-Kosova. FBK ...
U-21 Superiore U-21 Superiore. Rregullorja. Shfleto. Ndeshjet. Data, Ndeshja. 10-10-2023 13:00 Shqipërisë · U-19 · U-17 · Femra · Futbolli i fëmijëve · Tiranë · Durrës ...
Albion Ademi Finlanda U17, 5, (0). 2016, Finlanda U18, 2, (0). 2017–2018, Finlanda U19, 11, (0). 2018–, Shqipëria U21, 1, (0). * Senior club appearances and goals counted ...
[TV] Shqipëria U21 Rumania U21 drejtpërdrejt falas 12 shtato 11 sht 2023 — [[TV]] Republika Çeke Shqipëria drejtpërdrejt falas 7 shtato Gjysmëfinalja e dytë do të transmetohet në orën 21:00 CET dhe mund të ndiqet ...
Edon Maxhuni grumbullohet me Finlandën për ndeshjet e 19 shk 2020 — Muaji shkurt nga basketbolli evropian vjen me ndeshjet kualifikuese drejt EuroBasketit të vitit 2021. I grumbulluar me përfaqësuesen e ...